Пол-Венсан Аристон | Paul-Vincent Ariston

Maison Aspasie owner and winemaker

Като производител и страстен любител на шампанското Пол-Венсан Аристон влага цялата си енергия и умения  в създаването на своите вина – в лозята, а след това и в избата. „Мехурчетата са безкомпромисни и не прощават посредствеността. Идеалната пенливост е фина и щедра…“ На майсторския клас Пол-Венсан ще сподели как се постигат качеството и баланса на шампанското, а също ключови характеристики като финес, зрялост, масленост. „Шампанското е вино на търпението“, казва мосю Аристон.

........................................................................

As a producer and passionate Champagne lover, Paul-Vincent Ariston puts all his energy and skills into creating his wines, in the vineyards, and then in the cellar. The bubbles are uncompromising and do not forgive mediocrity. The ideal effervescence is subtle and generous. At the masterclass, Paul-Vincent will share how quality and balance in Champagne wines are achieved, and key characteristics such as finesse, ripeness, and butteriness. "Champagne is a wine of patience," says Monsieur Ariston.

12:00 - 13:30

Събота | Saturday 26 Април | 26 April

Шампанско Аспази: История на страст и търпение | Champagne Aspasie: A Story of Passion and Patience

Майсторски клас

26 април 2025, 12:00 - 13:30

bye-ticket-button

Наследници на дълга линия от занаятчийски производители на шампанско, Пол-Венсан Аристон и съпругата му Каролин увековечават две столетия винарска традиция в Бруйе – село в долината Ардре, западно от Реймс. В продължение на пет поколения семейството развива лозарското изкуство и придобива уникално ноу-хау. Въпреки че дейността се е развила с течение на времето, заимствайки елементи на прогрес и динамика от модерността, всеки от тези елементи е интегриран с изключителна бдителност и зачитане на основните ценности: търсене на качество и вярност към традицията.
Шампанска къща Аспази действа като посланик на своя регион, отглеждайки 12 ха лозя, повечето от които стари, на повече от 30 години. Работят с 4 редки сорта, култивирани от техния прародител Аспази: арбан, пети меслие, пино блан и пино гри. Тези сортове, заедно с шардоне, пино ноар и пино мьоние, се пресоват в семейната преса, марка 
Coquard, една от най-добрите, които можете да получите в Шампан. Къщата винаги е била внимателна към опазването на околната среда, а от 2022 има и сертификат за биологично земеделие.

Заедно с Пол-Венсан Аристон и благодарение на One Glass a Day ще дегустираме 7 кювета на Мезон Аспази:

Brut Reserve
Brut Blanc de Blancs
Brut Rosé
Brut Millésime 2013
Brut Prestige
Brut de Fut
Cépages d’Antan

Майсторският клас ще се проведе на английски език, без превод на български.

Цена до 24 април: 80 лв.

Цена от 25 април: 100 лв.

...................................

Master Class

26 April 2025, 12:00 - 13:30

Paul-Vincent Ariston comes from a long line of artisan champagne producers. Today, in Brouillet (a village in the Ardre Valley, to the west of Reims), together with his wife Caroline, he continues the family’s two-hundred-year wine-growing tradition, whose origins are documented in a deed dated 13 January 1794.
For five generations, the family has been nurturing the art of wine-growing and perpetuating their unique know-how. While the business has changed over the years, taking on modern ideas that dynamize and progress their work, they have incorporated each new element with extreme vigilance to ensure that the house’s fundamental values of quality and adherence to tradition do not fall by the wayside.
Maison Aspasie acts as an ambassador for its region, farming 12 hectares of vineyards, most of which comprise old vines more than 30 years old. The house cultivates four rare varietals grown by Aspasie, their ancestor: Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc, and Pinot Gris.
These varieties, along with Chardonnay, Pinot Noir, and Pinot Meunier, are all pressed in the family wine press, which is a Coquard, one of the best you can get in Champagne. The house has always been careful to respect the environment and, since 2022, is certified in organic farming.

Together with Paul-Vincent Ariston and thanks to One Glass a Day, we will taste seven cuvées from Maison Aspasie:

Brut Reserve
Brut Blanc de Blancs
Brut Rosé
Brut Millésime 2013
Brut Prestige
Brut de Fut
Cépages d’Antan

The master class will be held in English without translation into Bulgarian.

Price up to 24 april: 80 BGN

Price after 25 april: 100 BGN

bye-ticket-button-engl