Tenuta Carretta

Тенута Карета

Аристократичното имение Tenuta Carretta на семейство Миролио е царствено разположено в хълмистата южна част на Пиемонтe, в Пиобези д’Алба, и е с документиран произход от 1467 г.! Става собственост на семейство Миролио през 1985 г. Днес Tenuta Carretta е преди всичко винарна, създадена от хора, които имат една споделена цел – да създават висококачествени вина от тези благословени земи. Всички лозя на имението са част от Ланге-Роеро и Монферато – изключителна територия, обявена от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. 

Винарната е неразделна част от голямото имение Tenuta Carretta, което включва елегантен бутиков хотел и няколко изискани ресторанта – единият от тях е Ristorante 21.9 by Flavio Costa с една звезда Michelin. Tenuta Carretta произвежда изключителни вина от собствени лозя. Целта е естественият баланс и хармонията на лозята да се прехвърлят и в бутилката – тук традиционните методи се практикуват заедно с най-добрите съвременни технологии във винопроизводството. Своеобразни „перли в короната“ на винарната са най-престижните им вина от небиоло – иконичните Бароло и Барбареско. 

Част от групата винени имоти на семейство Миролио е и изба Malgrà. Намира се в Момбаруцо, в сърцето на Монферато, близо до Асти. Лозовите масиви на избата се простират на около 40 ха и са групирани предимно около хълмист хребет – сърцето на производството на Nizza DOCG. Лозята са съставени предимно от Барбера, Москато, Брашето и Шардоне.