Яна Петкова & Ирина Софранова | Yana Petkova & Irina Sofranova

wine experts

Яна Петкова е възпитаник на Австрийската винена академия, клон на British Wine and Spirit Education Trust и притежател на WSET Diploma. Тя е винен дегустатор и журналист, международен винен съдия (International Wine Challenge) и обучаващ. Съосновател е на Българската винена академия, на подкаста Life Unbottled, член е на екипа на винения сайт DiVino, лектор, блогър и партньор в ресторантски проекти. През 2020 година излиза книгата й „А, Б, Вино“ – единствената по рода си книга за винено познание на български език.

Ирина Софранова е винен експерт, дегустатор и критик, журналист, модератор, трейнър, обучител, говорител и организатор на специализирани семинари, корпоративни тийм-билдинг събития, дегустации и уъркшопи. Занимава се активно с популяризирането на Балканското вино, разпространението на винената култура на местно ниво, както и с организирането на Балкански винени турове. Международен винен съдия и член на Европейския Рицарски винен орден.

..............................................................

Yana Petkova is a graduate of the Austrian Wine Academy, part of the British Wine & Spirit Education Trust, and she holds the WSET Diploma. She is a wine taster, journalist, international wine judge (International Wine Challenge), and educator. Yana is the co-founder of the Bulgarian Wine Academy and the podcast Life Unbottled, and she is also a member of the DiVino website team, a lecturer, a blogger, and a partner in various restaurant ventures. In 2020, her A, B, Wine was released—the first and only comprehensive book for wine knowledge in Bulgarian.

Irina Sofranova is a wine expert, taster, and critic, as well as a journalist, moderator, trainer, speaker, and organizer of specialized seminars, corporate team-building events, tastings, and workshops. She actively promotes Balkan wines and local wine culture and organizes Balkan wine tours. Irina serves as an international wine judge and is a European Wine Knights' Order member.

18:45 - 20:15

Събота | Saturday 26 Април | 26 April

Близка и така далечна. Какво не знаем за натуралните вина на Гърция? | So Close, Yet So Far: What Don’t We Know About Greece’s Natural Wines?

Майсторски клас

26 април 2025, 18:45 - 20:15

bye-ticket-button

Мнозина от вас знаят, че Гърция е люлка на виното. Но малцина са наясно, че днес гръцкото вино е по-добро от всякога, а сцената с натурални вина се пълни с нови герои всеки месец. Защо е така? Първо: Гърция има традиции в производство на натурални вина и вина с минимална намеса. Второ: Пазарът за натурални вина в Гърция е най-развитият от всички на Балканите. Трето: Гърците имат много възродени стари лозя от местни сортове, които са една от предпоставките за спонтанна ферментация и комплексни вина.
Елате с нас на тази близко-далечна разходка, за да се запознаете с новото-старо лице на гръцкото вино! Ще дегустираме вина от Пелопонес, Централна и Северна Гърция и ще попътуваме сетивно до Крит, люлката на елинското вино. Ще видим и новото лице на рецината: натурална, нефилтрирана, божествена.

Заедно с Яна Петкова и Ирина Софранова ще дегустираме:

Assyrtiko Tsikrikonis, PGI Pangeon, 2023
Roditis Natur Tetramythos, PDO Patras, 2022
Retsina Amphore Natur Tetramythos, PDO Patras, NV
Orange Point Thymiopoulos, PGI Imathia, 2023
Moschópolis 8 Rose Xinomavro Syrah, PGI Macedonia, 2023
Xinomavro Wild Ferment Tsikrikonis, PGI Pangeon, 2020

Майсторският клас ще се води на български език без превод на английски.

Цена до 24 април: 60 лв.

Цена от 25 април: 80 лв.

...................................

26 April 2025, 18:45 - 20:15

Many of you know that Greece is a cradle of winemaking. But few realize that today, Greek wine is better than ever, and the country’s natural wine scene is gaining new stars every month. Why is that?
First, Greece has a long-standing tradition of producing natural and low-intervention wines.
Second, the Greek natural wine market is the most developed in the Balkans.
Third, Greece boasts many revived old vineyards with indigenous grape varieties—ideal conditions for spontaneous fermentation and complex wines.
Join us on this journey, both near and far, as we explore the new-old face of Greek wine. We’ll taste wines from the Peloponnese, Central and Northern Greece, and take a sensory trip to Crete—the cradle of Hellenic wine. We’ll also discover a new take on retsina: natural, unfiltered, and divine.

Together with Yana Petkova & Irina Sofranova, we will taste:

Assyrtiko Tsikrikonis, PGI Pangeon, 2023
Roditis Natur Tetramythos, PDO Patras, 2022
Retsina Amphore Natur Tetramythos, PDO Patras, NV
Orange Point Thymiopoulos, PGI Imathia, 2023
Moschópolis 8 Rose Xinomavro Syrah, PGI Macedonia, 2023
Xinomavro Wild Ferment Tsikrikonis, PGI Pangeon, 2020

The masterclass will be conducted in Bulgarian without translation into English.

Price up to 24 april: 60 BGN

Price after 25 april: 80 BGN

bye-ticket-button-engl