25 – 26 April 2025
DISCOVER.VINO
Exhibition with tasting of wines
from all world regions
Discover.Vino is the most comprehensive exhibition with tastings of wines from all world regions and direct contact with importers and foreign wineries representatives.
Discover.Vino is an event for promoting wines from all world regions.
1Discover.Vino is an opportunity for communication and direct contact with importers and foreign wineries representatives.
3Discover.Vino is for all wine lovers, connoisseurs and professionals.
2Discover.Vino is a place where you can taste more than 500 quality wines from all over the world.
4when
25 April, Friday
from 16:00 to 21:00
26 April, Saturday
from 12:00 to 21:00
SEC, Paradise center, Sofia
Mijenta Tequila
С повече от 18 години опит в алкохолната индустрия, Кринос Крину е работил в Близкия изток, Индия, Африка и Европа, както на маркетингови, така и на търговски позиции в бизнеса. Докато е част от Stoli Group, работата в тясно сътрудничество в продължение на седем години с местните дистрибутори в Кипър му дава добавена стойност и различен поглед върху бизнеса. Кринос е в Mijenta Tequila от първата стъпка, предприета за разширяване на бизнеса в международен план.
........................................................
With over 18 years in the alcohol industry, Krinos Krinou has worked across Middle East, India, Africa and Europe in both marketing and commercial roles of the business. Working closely for seven years with local distributors in Cyprus gave him an added value and differentiated perspective of the business when part of Stoli Group for seven years. He has been with Mijenta Tequila since the first step taken to expand the business internationally.
wine professional
Ясемин Баран е опитен инженер-технолог на храната, както и винен професионалист. Завършила е технология на виното във Франция, а след това трупа опит в някои световноизвестни винарни в Турция, Бордо, Долината на Лоара, Нова Зеландия и Германия. Ясемин отлично познава местните турски сортове.
.................................................................
Yasemin Baran is an experienced food engineer and wine professional. She studied wine technology in France and went on to gain experience at several world-renowned wineries in Turkey, Bordeaux, the Loire Valley, New Zealand, and Germany. Yasemin has an in-depth knowledge of Turkey’s indigenous grape varieties.
Hannes Sabathi owner and winemaker
Ханес Сабати е водещо име като създател на някои от най-интересните и ценените вина в Южна Щирия (Südsteiermark), а и в цяла Австрия. Прочут е особено с върховните си совиньон блани. Харизматична личност и винар с необикновен подход, Ханес казва: „Да направиш добро вино е от онези неща, за които един живот не стига. Аз все още искам да опитам“. И твърди още: „Само съвършенството не е достатъчно.“ Вината му са автентични, земни, чисти и със силна индивидуалност. Ханес ги оставя да се развиват сами с безпогрешна интуиция за взаимодействието между почвата, сорта грозде и времето, което е различно всяка година. „Не се възприемам като винопроизводител, защото аз не „правя“ виното. Почвата и реколтата правят виното.“
...........................................................
Hannes Sabathi is a leading figure in the creation of some of the best wines in Southern Styria and throughout Austria. A few days ago, he won the award for Best Sauvignon Blanc in this year's Master Winemaker Top 100 with his S.B. Kranachberg Kreuz 2021. A charismatic personality and a winemaker with an unconventional approach, Hannes says, "Making good wine is one of those things for which a lifetime is not enough. I still want to try." He also states, "Perfection alone is not enough."
His wines are authentic, earthy, and pure, with a strong sense of individuality. Hannes lets them develop on their own, guided by an infallible intuition for the interaction between soil, grape variety, and time, which is different every year. "I don’t see myself as a winemaker because I don’t ‘make’ the wine. The soil and the harvest make the wine."
Maison Aspasie owner and winemaker
Като производител и страстен любител на шампанското Пол-Венсан Аристон влага цялата си енергия и умения в създаването на своите вина – в лозята, а след това и в избата. „Мехурчетата са безкомпромисни и не прощават посредствеността. Идеалната пенливост е фина и щедра…“ На майсторския клас Пол-Венсан ще сподели как се постигат качеството и баланса на шампанското, а също ключови характеристики като финес, зрялост, масленост. „Шампанското е вино на търпението“, казва мосю Аристон.
........................................................................
As a producer and passionate Champagne lover, Paul-Vincent Ariston puts all his energy and skills into creating his wines, in the vineyards, and then in the cellar. “The bubbles are uncompromising and do not forgive mediocrity. The ideal effervescence is subtle and generous.” At the masterclass, Paul-Vincent will share how quality and balance in Champagne wines are achieved, and key characteristics such as finesse, ripeness, and butteriness. "Champagne is a wine of patience," says Monsieur Ariston.
Cantina Damilan
Стефано Пасони е част от екипа на Cantina Damilano и отговаря за европейските експортни пазари. С диплома по агрономия и специализация в маркетинг и мениджмънт на виното, той работи в международната търговия с вино почти десетилетие. Натрупал е опит в Азия и Европа, включително в Сингапур, Швейцария и Италия. Сертифициран професионалист с диплома WSET – ниво 3. Експерт в популяризирането на пиемонтийски вина, Стефано има завладяващ стил на комуникация – с него виното става по-достъпно, той умее да помага на всекиго да го оценява с увереност.
...........................................................
Stefano Passoni currently oversees the European export markets for Cantina Damilano. With a degree in Agronomy and a specialization in Wine Marketing and Management, he has been working in international wine trade for nearly a decade, gaining experience across Asia and Europe, including Singapore, Switzerland, and Italy. A WSET Level 3 certified professional, Stefano was born in Milan but has embraced Piedmont as his adoptive home. Over the years, he has achieved significant success in international markets, specializing in promoting Piedmontese wines. Stefano has an engaging communication style, designed to make wine more accessible and enjoyable, ensuring everyone can confidently appreciate it.
Château d’Esclans
Оскар дьо Керор е роден в Бордо, град, който пробужда интереса му към виното за цял живот. Вдъхновен и запален от своето семейство, собственици на Шато Палмер в Бордо, той работи от година и половина като посланик на марката Château d’Esclans - имение и бранд, които познава още от детството си. Благодарение на страстта си към провансалското розе и на взискателната работа в престижното шато, Оскар е изградил сериозна експертиза във виното и в частност по темата розе от Прованс и Château d’Esclans.
.............................................................
Oscar de Kerhor was born in Bordeaux, a city that sparked his lifelong passion for wine. Inspired and encouraged by his family, owners of Château Palmer in Bordeaux, he has been working for the past year and a half as a brand ambassador for Château d’Esclans — an estate and brand he has known since childhood. Thanks to his passion for Provençal rosé and his dedicated work at the prestigious château, Oscar has developed solid expertise in wine, particularly in the area of Rosé from Provence and Château d’Esclans.
Яна Петкова е възпитаник на Австрийската винена академия, клон на British Wine and Spirit Education Trust и притежател на WSET Diploma. Тя е винен дегустатор и журналист, международен винен съдия (International Wine Challenge) и обучаващ. Съосновател е на Българската винена академия, на подкаста Life Unbottled, член е на екипа на винения сайт DiVino, лектор, блогър и партньор в ресторантски проекти. През 2020 година излиза книгата й „А, Б, Вино“ – единствената по рода си книга за винено познание на български език.
Ирина Софранова е винен експерт, дегустатор и критик, журналист, модератор, трейнър, обучител, говорител и организатор на специализирани семинари, корпоративни тийм-билдинг събития, дегустации и уъркшопи. Занимава се активно с популяризирането на Балканското вино, разпространението на винената култура на местно ниво, както и с организирането на Балкански винени турове. Международен винен съдия и член на Европейския Рицарски винен орден.
..............................................................
Yana Petkova is a graduate of the Austrian Wine Academy, part of the British Wine & Spirit Education Trust, and she holds the WSET Diploma. She is a wine taster, journalist, international wine judge (International Wine Challenge), and educator. Yana is the co-founder of the Bulgarian Wine Academy and the podcast Life Unbottled, and she is also a member of the DiVino website team, a lecturer, a blogger, and a partner in various restaurant ventures. In 2020, her A, B, Wine was released—the first and only comprehensive book for wine knowledge in Bulgarian.
Irina Sofranova is a wine expert, taster, and critic, as well as a journalist, moderator, trainer, speaker, and organizer of specialized seminars, corporate team-building events, tastings, and workshops. She actively promotes Balkan wines and local wine culture and organizes Balkan wine tours. Irina serves as an international wine judge and is a European Wine Knights' Order member.
винен експерт и юрист | wine expert and lawyer
Радослав Радев е винен експерт и юрист, с дългогодишен опит в неправителствения сектор и в управлението на различни български и международни компании от винарския бранш. В момента развива собствен бизнес - мениджърско консултиране и търговия с материали и технологии за производството на вино и спиртни напитки. Автор и водещ e на WineHunt.
..............................................
Radoslav Radev is wine expert and lawyer, with many years of experience in the non-governmental sector and the management of various Bulgarian and international companies in the wine industry. He is currently developing his own business – consulting in management and trading with materials and technologies for wine and spirits production. Author and host of WineHunt.
100, Cherni vrah blvd., 1407 Sofia, Bulgaria
25 April (Friday)
from 4 p.m. to 9 p.m.
26 April (Saturday)
from 12 p.m. to 9 p.m.
100, Cherni vrah blvd., 1407 Sofia, Bulgaria
Contact: Filip Atanasov
Phone: +359 88 494 0748
Email: filip.atanasov@divino.bg
Contact: Desislava Ganchovska
Phone: +359 88 494 0761
Email: editorial@divino.bg